hvalpene, 4 uger og 2 dage

Jeg er ved at skrive synopsis for tiden, og derfor er det ikke det helt vilde i får herinde. Selvfølgelig bruger jeg meget tid med hvalpene stadig, men nettet bliver nedprioriteret en del. Jeg ved godt det er lidt træls, nu hvor hvalpekøberne skal til at vælge hvalpe om ikke så længe, og derfor nok gerne vil se dem alle hver især, men jeg skal nok komme stærkt igen når der er fod på den synopsis.

Hvalpene udvikler sig helt enormt nu fra dag til dag. De var egentlig blevet gode til at bruge bakken, men Meep flytter rundt med alting, hviklet har resulteret i at hvalpene fandt ud af at de hellere ville skide bag ved bakken. Så lige for tiden vasker jeg tæpper på daglig basis, det er ikke til at komme udenom for 11 små svin kan godt nok graserede det hele på meget kort tid. Jeg har dog forsøgt at sætte bakken fast med velcro i bunden af buret, og er spændt på om den så kan få lov at stå. Faktisk har de gået på bakke siden jeg gjorde det, men i går gik de også fint på bakke og da jeg så vågnede lignede det en krigszone af lort (undskyld sproget, men det er desværre meget rammende).

De har fået en mus i dag, det er fuldstændigt som at se piratfisk in action, de kaster sig bare over musen og så er der kaos til der næsten intet er tilbage. det giver mig lidt dårlige nerver, for jeg er så bange for at de får noget galt i halsen, og har da også måttet pille noget ud af munden på et par stykker, fordi de tror de kan sluge en masse de slet ikke kan (f.eks. et helt museben). De fik også det midsterste led af en kyllingevinge tidligere, og det synes jeg var lidt bedre for mig, for der var ikke noget de kunne få slugt og galt i halsen. Men mus er nu bedre i sammensætningen, og de vil i hvert fald gerne have det.

dagens vægte:

Grøn pige: 122 (+10)
Blå pige: 147 (+6)
Rød pige: 150 (+9)
Sort pige: 161 (+7)
Lilla pige: 114 (+6)
Orange pige: 148 (+6)
Grøn dreng: 145 (+8)
Blå dreng: 155 (+10)
Rød dreng: 180 (+15)
Sort dreng: 162 (+5)
Orange dreng: 165 (+7)

foder, grus og andre gode ting

Dette er ikke et hvalpeindlæg, men jeg har lige lavet et som er her: http://flyingferrets.dk/?p=681

Jeg snakkede med en hvalpekøber i dag om foder og grus, og derfor vil jeg lige smide nogle links og mærker på det jeg selv bruger.

Det bedste foder er efter min mening ziwipeak (kat, den til hund er der ikke taurin i). Det er noget af det dyreste foder, men jeg bruger det til at blande op med, og så barfer jeg jo også, så det er ikke fordi det er så dyrt. Her i Aalborg kan det købes ved Aalborg dyrehospital.

Derudover bruger jeg orijen som indeholder 80% kød og ingen kornprodukter. Korn er kulhydrat og dårligt for ildere, men udover det er det også mistænkt for at være kræftfremkaldende, så jeg går udenom så vidt som muligt. Orijen kan i Aalborg købes hos Aalborg dyrehospital (spørg efter det) eller i Aalborg Barf Butik. Det kan også købes hos zooplus.de.

Applaws er også et godt foder, det skal være killingeudgaven, og jeg synes det har samme kvalitet som orijen ca. Det fås også på zooplus.

Ellers, hvis man tager på en udstilling hvor Amh’s illertorg kommer, eller tager til sverige, så er Vitalin et ok bud på et billigt foder. Jeg vil dog selv ikke bruge det mere, fordi jeg synes der er for lidt kød i og for meget kulhydrat og andet skidt. Men det er klart bedre end det meste killingefoder man kan købe i dyrehandlerne, og i må aldrig lade jeres dyrlæge overevise jer om at I skal bruge deres foder uden at tjekke op på det, for det dyrlægen anbefaler er ofte ret skidt til ildere (og katte efter min mening, men jeg er også foderfanatiker). Det meste ilderfoder er også ret dårligt, og indeholder meget fyld og ting de ikke skal have.

Ellers BARFer jeg jo primært, og der er hoveddelen mus, som jeg selv opdrætter, for at ilderne skal få nogle gode og sunde mus, men også bare fordi jeg synes det er lidt sjovt at avle mus. Udover mus kan man give alle gnavere, mine er ikke så glade for rotter, men jeg sørger for at de får smagt det før de flytter. Kaniner er de også glade for og alle slags fjerkræ. Jeg køber også kød pakker hos rigtig hundemad. Det er både hjort, fisk (ikke så tit), lam, hest og fjerkræ. Jeg prøver dog at tilstræbe at de mest får smådyr og fugle, da det er mere naturligt for dem, og det andet skal ikke fylde alt for meget. Ellers, når vi får råt kød, så får iledrne lidt før det bliver krydret eller tilberet, og når vi laver kylling, så tager jeg kun bryst og lår til os selv, resten af skroget klipper jeg i stykker til ilderne, og fryser det ned i portioner. Det samme med and. På den måde smider man ikke noget ud fra kyllingen, og der er billigt kød til ilderne.

Jeg giver benmel som tilskud, taurinpulver (kan fås i barfbutikker og på zooplus) og lakseolie (eller andet fiskeoplie til dyr), som også kan fås i mange forskellige former og stort set alle steder.

Grunden til at jeg er så fanatisk med foder, er fordi ildere er så tilbøjelige til at få kræft og foderet kan spille en rolle i det. Derudover er jeg også bare en af dem der mener at man skal forsøge at tilpasse foderet til hvad dyret er designet til at spise, så her falder ALDRIG menneskemad eller frugt og lignende af til dyrene, det er ikke godt for dem og derfor skal de ikke have det. Det er selvfølgelig op til mine hvalpekøbere at bestemme hvad de fodrer med, men nu da nogle har spurgt til hvad jeg vil anbefale, vil jeg da meget gerne prakke jer mine holdninger på.

Af grus bruger jeg lige nu træpiller til hvalpene, men det er udelukkende fordi det er det eneste jeg tør have hos dem, fordi jeg er bange for de kommer til at spise af det.

Til de voksne bruger jeg normalt krystalkattegrus, fordi det er perfekt til sådan et lidt dovent menneske som jeg. Man skal bare fjerne bæerne hver dag, og så kan sådan en bakke faktisk holde rigtigt lang tid. Jeg bruger det uden duft, og man kan tit få det på tilbud i maxizoo og plantorama. Men det med kattegrus er en smagssag, det er bare det jeg personligt foretrækker, jeg er lidt ved at dø over at jeg bruger træpiller nu, for jeg synes hurtigt de lugter (andre igen synes de er det bedste).

Jeg tror det svarede på hvalpekøbernes spørgsmål, og så fik jeg lige indsneget en smule hjernevask :P Hvis der er spørgsmål så spørg :)

Første glimt af øjne!

Hvalpene er i dag 4 uger og 1 dag gamle. De er rimeligt gode til ikke at bide, selv om et par stykker af dem godt kan være lidt frække. Det er dog stadig mest når de er sultne. De er også for alvor begyndt at tumle med hinanden og drille hinanden. Da de fik mad var der en der blev ved med at bide en anden i øret, og så tumlede de 2 ellers rundt. Det ser sjovt ud når de ikke engang kan gå ordentligt.

De er sådan nogenlunde til at ramme bakken, men de har jo ikke øjne endnu (ikke rigtigt i hvert fald), og selv om der ligger mange prutter i bakken, så tager det stadig næsten ligeså lang tid at gøre det lille bur rent hver dag, som det gør at gøre rent på ilderværelset! de er altså lidt nogle svin, da jeg kom hjem var der en der havde skidt midt i deres mad!

Jeg regner med de snart kan flytte i stuen, de bliver i buret til alle har øjne, men derefter skal de have noget større, jeg tænker på at se om en af løbegårdene vil fungere, og hvis ikke så må jeg bikse en sammen der kan. Lugh går jo i stuen nu, men hans implantat er ved at virke og i dag legede han faktisk med Joa og Tofta en halv time, før han kom i tanke om at han egentlig ville parre dem, og blev smidt ind på værelset alene. Jeg tror ikke der går mange dage før han lan gå med dem permanent, så det er jo super timing :) Jeg har heller ikke set ham så glad i lang tid, som da han rendte og legede med pigerne, det var godt nok bare dejligt at se <3

Orange og Blå pige er ved at åbne deres øjne! Det er små sprækker, men det kommer hurtigt når de først er startet! Jeg tror de andre følger efter hurtigt så vi får en masse små øjne løbende i denne uge :D De bliver simpelthen så kære, og så begynder det også at gå stærkt med dem :)

Nåja, og så fik de en mus i dag, jeg pillede tarmene ud, fordi de er elastiske og seje, og andre opdrættere har prøvet at hvalpe er ved at kvæles i dem. Det gik super med musen, de kunne ikke rigtigt spise skelettet, så de fik pillet det næsten rent. Lidt klamt, men de så nu ud til at synes det var rigtigt dejligt. (advaesel om klamme musebilleder imellem dagens billeder)

Grøn pige: 112 (+4)
Blå pige: 141 (+12)
Rød pige: 141 (+11)
Sort pige: 154 (+11)
Lilla pige: 108 (+6)
Orange pige: 142 (+11)
Grøn dreng: 137 (+11)
Blå dreng: 145 (+2)
Rød dreng: 165 (+10)
Sort dreng: 157 (+13)
Orange dreng: 158 (+11)

Så blev de 4 uger!

Jeg har faktisk lavet nogle film i dag, men jeg har ikke fået dem lagt ind eller resigeret, så derfor bliver det kun vægte i dag.

Der er ingen der gør tegn til at åbne øjne endnu, selv om de bliver nærstuderet meget grundigt konstant! Det er jo bare spændende, og jeg håber snart de begynder!

Jeg vil ikke skrive så meget i dag, for jeg har nogle tavle dage, men jeg har tagt hvalpene ude på et stort håndklæde på stuegulvet og der var flere der prøvede at stikke af, og de kunne også lege lidt <3 Søde det er de altså!

Det endelige navnetema er valgt og listen er sendt ud til hvalpekøberne, men I der bare lurer herinde, må vente til de bliver offentligtgjort når de første hvalpe får deres navne. En enkelt er allerede navngivet, og jeg ved at der er i hvert fald en anden hvalpekøber der MEGEt gerne vil have 2 bestemte navne, så det må man jo håbe hun får lov til :)

Hvalpene vejer:

Grøn pige: 108 (+9)
Blå pige: 129 (+6)
Rød pige: 131 (+7)
Sort pige: 143 (+11)
Lilla pige: 102 (+3)
Orange pige: 131 (+7)
Grøn dreng: 126 (+-0)
Blå dreng: 143 (+9)
Rød dreng: 155 (+9)
Sort dreng: 144 (+12)
Orange dreng: 147 (+11)

 

Hvalpene 3 uger og 6 dage

Hvalpene er begyndt at tumle lidt med hinanden, og hvis man kilder dem vrider de sig og krøller sig sammen om ens fingre, det ligner lidt voksne ildere der leger, eller et svagt forsøg på det. Jeg synes eksperimentet med at tage huset ud af buret er gået godt. Alle hvalpene har haft fri adgang til opblødt tørfoder, og de har benyttet sig af det, men også diet hos Meep. Det har gjort at de stort set ikke har nappet i dag, fordi de nu er mætte når man tager dem op :) De har fået en dåse applaws vådfoder tidligere (høj kvalitet med meget højt kødindhold), og det faldt i så god smag at jeg har købt nogle flere dåser på www.zooplus.de, den jeg havde var en jeg havde vundet på en udstilling. Jeg tror jeg vil forbi min barf dame en af dagene for at se om hun stadig har ziwipeak vådfoder, selv om de jo snart kan spise tørfoder.

Derudover finthakkede jeg noget andekød inkl lidt indmad til dem her til aften, og det var de også meget vilde med. jeg blandede det op med en lille smule lakseolie, lidt modermælkserstatning og en smule benmel samt taurin, for at holde ballancen og sikre de får det de skal.

Jeg har besluttet, at når jeg nu ikke fik skrevet til hvalpekøbere i går, så får de navnetemaet i morgen når hvalpene bliver 4 uger. De kan jo begynde at åbne øjnene fra nu af, men der kan godt gå en uge endnu. Jeg synes dog at nogle af dem ikke har helt så sammenlukkede øjne som de har haft, så tror ikke alle venter en hel uge.

De fleste har taget pænt på til i dag. De to mindste piger vejer nu det samme.

Grøn pige: 99 (+10)
Blå pige: 123 (+12)
Rød pige: 124 (+8)
Sort pige: 132 (+1)
Lilla pige: 99 (+7)
Orange pige: 124 (+10)
Grøn dreng: 126 (+15)
Blå dreng: 134 (+11)
Rød dreng: 146 (+13)
Sort dreng: 132 (+11)
Orange dreng: 136 (+5)

Hvalpene 3 uger og 5 dage

I dag har jeg lavet en bakke til hvalpene, og der er faktisk en der har brugt den! Den moslede sig op i bakken, lugtede til en lort meep havde lavet (og fnøs meget kraftigt, det var bestemt ikke noget den synes duftede dejligt), og så lavede den selv en lille bitte en og moslede sig ud igen :D Det var nu nok mere held end forstand, men det skal nok komme med bakken, når de bliver mere mobile, de er jo stadig mest på moslestadiet.

Jeg har flyttet deres hus fra buret, fordi de kunne komme ud, men ikke ind, og Meep brugte alt for meget tid på at smide dem ind igen, og så myldrede de bare ud. Så nu er det på forsøgsbasis uden hus, og så har jeg stillet en skål med opblødt tørfoder ind til dem, så de kan spise når de har lyst, så det gør de, og det går faktisk rigtigt fint. De dier selvfølgelig også stadig hos Meep, men de er 11, så det er fint at de kan finde mad det ene eller anden sted når de er sultne.

Jeg har taget billeder af dem hver især til jer i dag :) Jeg ville have sendt en mail ud til hvalpekøberne i dag, for det er jo ikke meget vi får snakket sammen, når de læser herinde, men jeg har besluttet mig for navnetemaet nu, og nogle havde bedt om tavle på Meep (lughs ligger herinde, det gør Meeps ikke fordi jeg er så dårlig til at skrive det ind så det ser ordentligt ud). Men det kan godt være det først bliver i morgen, for jeg skal have læst en bog færdig, som jeg har lånt fra en på studiet som skal have den tilbage i morgen. Jeg har så ligget og læst i dag med en eller 2 hvalpe af gangen i sengen på et håndklæde (pga at de stadig er så små at de tisser hvor de står), og det var ret hyggeligt :)

De har ikke taget så meget på siden i går, men det går jo lidt i ryk. Lilla pige har overhalet grøn pige, hun var nok træt af at være den lille.

Grøn pige: 89 (+1)
Blå pige: 111 (+2)
Rød pige: 116 (+14)
Sort pige: 131 (+11)
Lilla pige: 92 (+8)
Orange pige: 114 (+3)
Grøn dreng: 111 (+2)
Blå dreng: 123 (+7)
Rød dreng: 133 (+6)
Sort dreng: 121 (+2)
Orange dreng: 131 (+7)

vægte for den 26/5 2012

I får lige nogle hurtige vægte for i dag. Jeg har jo været til Karneval, men endte alligevel med at tage lidt tidligt hjem til hvalpene. De er begyndt at “stampe” med bagbenene når man klør dem, det er simplehen så kært :D Og så er de begyndt at lave rigtige små lorte, så jeg skal have en lav bakke ind til dem i morgen, så vi kan begynde bakketræningen :) Det er sjovt for i går lå der ingen lorte og det gør der i dag, de bliver bare store lige pludselig.

Grøn pige (næstmindste): 88 (+8)
Blå pige: 109 (+7)
Rød pige: 112 (+10)
Sort pige: 120 (+9)
Lilla pige (mindste): 84 (+7)
Orange pige: 111 (+10)
Grøn dreng: 109 (+7)
Blå dreng: 116 (+6)
Rød dreng: 127 (+8)
Sort dreng: 119 (+4)
Orange dreng: 124 (+11)

3 uger, 3 dage og en halv daggammel kylling

Så er de 3 uger og 3 dage, og de er begyndt at forsøge at æde mine fingre når de er sultne. Ellers er de blide som lam, men desværre er de bare ret meget sultne hele tiden, og blivert det hurtigt igen, hehe. Men det er helt normalt for hvalpe i den her alder og nogle uger frem. De er nogle grådige små dyr og når det bare er af sult de bider, så stopper det også når de fatter hvad der er mad og hvad der er mig :) Det er nu heller ikke så meget bid som det er slikken og sutten, og de er helt trygge ved mine hænder, og vil gerne møve op i dem og falde i søvn <3

Ellers er de jo ikke blevet mindre bedårende siden i går. De fik en daggammel kylling under opsyn i dag, men da der var en der kastede op af det (fordi den forsøgte at spise for meget på en gang), tog jeg kyllingen fra dem. Jeg ved godt det ikke nytter noget og at de også skal lære at spise, men mine nerver holder ikke til det, så det bliver ikke i dag de skal trænes i det. Ellers har de fået opblødt foder, og det er vildt så meget de efterhånden kan spise.

Meep bruger meget tid ude af redekassen, pga varmen, men hun er god til også at gå ind til dem og ligge når de skal have mælk. Så bliver de lige alle sammen vasket og får en tår, før hun smutter ud igen. De kan godt selv møve ud af hulen og jagte hende, så hun kan godt finde på at sove i bakken = hvalpefri zone :P

og så til det sjove, vægt og billeder :)

Grøn pige (næstmindste): 80 (+5)
Blå pige: 102 (+8)
Rød pige: 102 (+5)
Sort pige: 111 (+6)
Lilla pige (mindste): 77 (+7)
Orange pige: 101 (+5)
Grøn dreng: 102 (+5)
Blå dreng: 110 (+7)
Rød dreng: 119 (+8)
Sort dreng: 115 (+11)
Orange dreng: 113 (+7)

I morgen skal jeg til karneval, og selv om jeg selvfølgelig kommer hjem forbi og tjekker at alle er ok, skal i ikke regne med der kommer et indlæg i morgen. bare så i ikke går helt i panik når i ikke får jeres daglige ilderfix :D

Så spiser de sørme mus :o

jeg havde lavet opblødt tørfoder til dem i dag. Tidligere på dagen fik de lidt ducksoup blandet med modermælkserstatning og lidt kogt, most æg. Så satte jeg tørfoder i blød, for nu synes jeg de skulle tage det næste skridt. Det gjorde de så godt nok også, men det blev et syv-mil skridt! Hessel skulle nemlig i seng, og råbte om jeg godt vidste de spiste mus..! Æh, nej, det vidste jeg ikke lige! Men den var god nok, Meep havde smidt sin mus ind til hvalpene, og de gumlede lystigt af den. Så står man der med sin moste tørfoder og føler sig lidt dum.

Men nu får Meep ikke flere mus uden opsyn de næste dage. Det er tidligt de begynder at spise mus, og de skal have lov til det, men kun mens jeg er der og kan se at de ikke bliver kvalt i det.

Jeg havde ellers ikek fået taget billeder i dag, jeg havde tænkt lige at tage et par til jer, hvor de spiste tørfoder, men nu blev det så med mus i stedet. Det er simpelthen så vildt at de kan det allerede!

vægtene får i også lige:

Grøn pige (næstmindste): 75 (+4)
Blå pige: 94 (+3)
Rød pige: 97 (+5)
Sort pige: 105 (+8)
Lilla pige (mindste): 70 (+4)
Orange pige: 96 (+5)
Grøn dreng: 97 (+8)
Blå dreng: 103 (+7)
Rød dreng: 111 (+7)
Sort dreng: 104 (+5)
Orange dreng: 106 (+5)

3 uger og 1 dag (23/5)

Det kommer gang på gang bag på mig hvor længe det egentlig tager at redigere billeder af hvalpene! Jeg startede kl 22 og nu er den snart 1!

Der har været to hold hvalpekøbere på besøg i dag, og 3 piger har fundet nye hjem. Nu er der kun en pige, og måske en dreng tilbage :) Det var en rigtig god oplevelse med besøg i dag, dejlige engagerede købere og så er det jo bare skønt at en del af dem bliver i nærområdet.

Meep har flyttet rundt med hvalpene i dag, så nu ligger de ude i buret ved siden af bakken (først flyttede hun dem hen under vandflasken, og så til ved siden af bakken). Jeg lader hende om at styre hvor hun vil have dem, jeg tænker at det måske er fordi det er køligere hvor de ligger nu, i hvert fald har hun brugt mere tid sammen med dem i dag end hun gjorde i går. De har det alle fortsat godt. Jeg er lidt hønemor her i varmen og bange for om det bliver for meget for dem, men de virker ret upåvirkede.

Men det var billeder og vægt, og så skal jeg altså sove! Det har været en begivenhedsrig dag og jeg var også tidligt oppe. Heldigvis skal jeg bare være hjemme og læse i morgen, så jeg behøver ikke stå op for tidligt.

vægtene for i dag:

Grøn pige (næstmindste): 71 (+3)
Blå pige: 91 (+9)
Rød pige: 92 (+5)
Sort pige: 97 (+5)
Lilla pige (mindste): 66 (+3)
Orange pige: 91 (+7)
Grøn dreng: 89 (+5)
Blå dreng: 96 (+7)
Rød dreng: 104 (+4)
Sort dreng: 99 (+10)
Orange dreng: 101 (+7)