Avlsmål

Den normale levealder for en ilder i danmark er mellem 4 og 6 år, og det er ikke unormalt at ildere dør af kræft når de er mindre end 2 år gamle. Ildere er dyr man knytter sig til på linie med hund og kat, og det er ubærligt at skulle sige farvel til en elsket ven alt for tidligt pga kræftsygdomme, som måske kunne have været undgået ved mere selektivt avl.

Selvfølgelig kan man ikke garantere lang levealder og evig sundhed selv i de bedste linier, men for mig handler det om at give hvalpene de bedste forudsætninger overhovedet for at leve et langt og raskt liv.  Levealder er således den aller højeste prioritet når jeg vælger avlsdyr, og derfor skal mine avlsdyr have stamtavle hvor levealder og sundhed er kendt på et væsentligt antal dyr.

Mange tror at stamtavlen bare er et stykke papir, og en form for snobberi for at kunne sige at ens dyr er finere end andre, men indenfor ildere er stamtavler lidt anderledes. Bare fordi der er tavle på et dyr betyder det ikke at det er et godt avsldyr. Tavlen skal så vidt muligt indeholde fødsels og dødsdato (eller år) og sygdomshistorie på de dyr der er skrevet op. Dertil selvfølgelig farve, aftegn og dyrenes navne, hvis de har kendte navne (jeg har selv jagtlinier og ikke alle dyr i linierne er navngivet). En god tavle er en hvor man kan se levealderen ser fornuftig ud, og hvis der er nogle dyr der er døde i en ung alder skal der stå en beskrivelse, så man kan se om det er arveligt eller ej. Når man får en linie med så meget som muligt kendt, bliver man i stand til at danne sig et indtryk om hvordan ens egen ilders levetid og risiko for sygdomme ser ud, og derfor er gode stamtavler i mine øjne guld værd. Da jeg selv vælger alder højest, behøver mine tavler ikke nødvendigvis være meget lange, jeg vil hellere have en kortere tavle med højere aldre, end en på 5 led hvor alle dyr i tavlen alligevel kun har været et år da de blev brugt i avl, så man ikke kan sige så meget om alderen.

Jeg ønsker at holde mine linier i standardfarverne, standard/vildtfarvet, pastel og albino, såfremt albinoen kommer fra en pastel og/eller standardlinie. Jeg ønsker ikke aftegn i linien, og går fuldstændigt udenom blaze, panda og harlekin, da disse aftegn er kendt for at hænge sammen med døvhed og mistænkt for at hænge sammen med forstørrede organer og kræft. Hvide streger på halsen og lignende accepterer jeg hvis linien ellers er god sundheds og alderesmæssigt. Jeg ville helst helt undgå det, men da der ikke er noget der peger på det har en indflydelse på sundheden, vil jeg ikke fravælge den gode linie på det grundlag. Silver er udelukket fra mit opdræt, da der er mistanke om negativ sammenhæng med sundhed og nogle af de gener der laver denne farve. Sort og angora ønsker jeg ikke at beskæftige mig med, da det er ret nye fænomener, som jeg på nuværende tidspunkt ikke føler mig tryg ved at have i mine linier.

Når man så har en sund linie med høj levealder, så skal ilderen selvfølgelig også være en man kan holde ud at leve med. 10 år er længe at leve med et dyr der bare bider og er helt umuligt. Mine ildere er kæledyr der bor i mit hjem og som er en del af min hverdag, og de skal selvfølgelig have temperamentet til at de er sjove at have med at gøre. Det er vigtigt for mig at de hvalpe jeg sender ud i nye hjem ikke kun har den bedste sundhedsmæssige baggrund jeg har kunnet sørge for, men også er stabile og omgængelige ildere, så de kan blive gode og elskede kæledyr.

Lille My, min første ilder.