Krav til købere

Dette opdræt er mit hjertebarn, og enhver ilderhvalp der kommer herfra ønsker jeg selvfølgelig de bedste betingelser i livet. Derfor stiller jeg krav til mine købere, men forventer selvfølgelig også at det går den anden vej og der bliver stillet krav til mig.

Der er ingen grund til at blive forskrækket over kravene, for selv om det kan virke lidt voldsomt her, så er det jo forhåbentligt noget de fleste ville gøre alligevel, da man vel egentlig vil ens kæledyr det bedste, og det kræver ikke meget mere at gøre det ordentligt.

Viden om dyret
Jeg forventer af mine købere at de helt basalt ved hvad en ilder er for et dyr, hvordan man passer dem og hvad der er særligt for dem. Jeg vil opfordre nye købere til at gennemlæse denne pasningsvejledning. Derudover kan man søge viden på Dansk Ilder Forenings facebookside samt www.ferretopia.eu eller sende en email til mig og spørge. Det selvfølgelig vigtigt at køberne ved hvordan en ilder passes, fodres, opdrages og ikke mindst hvad de kræver af tid og engagement.

Blivende hjem
Når jeg sælger en ilder så forventer jeg at det er til et blivende hjem. Der er forbehold i kontrakten for hvad der skal ske med ilderen, hvis den alligevel må omplaceres, da alle kan komme i umulige situationer som alvorlig sygdom eller lignende, hvor man kan se sig nødsaget til at gå af med sine elskede dyr.

Det er herunder også vigtigt at huske at man køber en ilder her, med et håb om at den kan blive gammel, og derfor forventer jeg at man planlægger frem i tiden, så der også er plads til ilderen om 5-8 år. Skal du starte på en ny skole som tager alt din tid? Planlægger du børn indenfor de næste par år? Har du et arbejde der gør at du er meget væk? Tænk over om der er plads til din ilder i dit liv fremadrettet, ellers skal du måske vente til et senere tidspunkt med at få en. Jeg mener at det i mange tilfælde kan lade sig gøre at beholde ilderen (og dens venner) selv om der sker ting i ens liv og har da også selv både fuldtidsarbejde og andre fritidsinteresser, men det kræver vilje og planlægning, og jeg forventer at mine købere tænker det godt igennem og vil prioritere ilderen.

Omsorg
Jeg forventer af mine købere at de drager omsorg om ilderen, i den forstand at de gør hvad der står i deres magt for at de bliver passet korrekt og får opfyldt deres behov. Jeg ønsker ikke at ildere herfra skal sidde meget i bur, ilderen er ikke et burdyr, men kræver frihed og aktivering på linie med hund og kat. Jeg accepterer at man har et bur til når man ikke er hjemme eller sover, men en ilder SKAL være ude af buret mere end 4 timer om dagen, og jeg forventer af mine købere at de ikke køber en ilder her for kun at aktivere den på minimumet. Jeg håber at mine købere vil fortsætte med barf som primært foder eller som supplement, og hvis man vælger at fodre helt eller delvist på tørfoder så forventer jeg at man vælger et af de bedste mærker på markedet, selv om de også er de dyre. Ildere kan ikke tålt ret mange kulhydrater i deres kost, og får nemt livsstilssygdomme som følge af kosten, her kan nævnes insulinoma, som desværre ses ofte og som kan skyldes kost. Af gode fodermærker kan hurtigt nævnes ziwipeak til kat (eller den til hund, tilsat taurin), rEVOLUTION, orijen til kat samt applaws killingefoder.

Ansvar
Ildere er dyr der desværre nemt kan komme til at koste mange penge i dyrlægeregninger. Jeg forventer at ejeren er inforstået med at det ikke er gratis at have ilder, og at ilderen bliver taget til dyrlæge når der er behov for det. Er man af typen der helst ikke tager sine dyr til dyrlæge, så er det ikke her man skal lede efter en ilder. Det er os der vælger dyrene og ikke omvendt, og det kræver at man tager ansvar for dem, uanset om det til tider kommer til at gøre ondt på økonomien. Jeg vil anbefale at man får sin ilder forsikret hos Agria dyreforsikring. Det er ikke så dyrt at forsikre sin ilder, og går det galt kan det virkelig betale sig. Det er selvfølgelig ikke et krav at man forsikrer sin ilder, så længe den bare bliver passet og kommer til dyrlægen hvis det er nødvendigt.

 

Kort sagt forventer jeg at man sætter sig godt ind i hvad en ilder er for et dyr og hvad den kræver, og at man passer den godt og tager den til dyrlægen hvis den bliver syg.